11 april 2010

10 Tips voor een supersnel opgeruimd huis!Met deze 10 supersnelle opruimtips ben je zo klaar. Het is misschien niet helemaal volgens het boekje, maar wel lekker handig!

Een kookwekker is onmisbaar om snel en efficient op te ruimen. Zet hem op 15 minuten per klus en ruim op. Gaat de wekker af dan begin je aan de volgende klus.

Administratie, achterstallige post of bergen oude kranten en tijdschriften met de stapelmethode werk je je er zo doorheen.
Maak zoveel stapeltjes als nodig en geef ze een naam:
belangrijkwegafgehandeld of lopend bijvoorbeeld.
Gooi weg wat weg kan, berg belangrijke zaken en afgehandelde dingen netjes op in een map en stop onbetaalde rekeningen en lopende zaken in een apart mapje.
Zet zo nodig de kookwekker (zie tip 1).
Laat de rommel niet te lang ophopen. Neem een keer per week een half uurtje de tijd om de papierwinkel op te ruimen.
Een nee-nee-sticker op je brievenbus scheelt trouwens kilo's papier per week!

Geef alles in huis een vaste plek en zie erop toe dat iedereen zich daar ook aan houdt. Zo houd je het netjes. Dus: jassen altijd aan de kapstok; schoenen op het rek in de gang; kranten en tijdschriften op een plaats en speelgoed in de kast.

Een vaste plek is ook een uitkomst voor de chaoten onder ons die altijd hun sleutels, mobiele telefoon, bril en andere persoonlijke zaken kwijt zijn.


Laat ieder gezinslid zijn/haar eigen rotzooi opruimen. (Jonge) kinderen vinden het vaak fanstastisch om al een eigen verantwoordelijkheid te hebben en zullen mits ze flink geprijsd worden, graag hun speelgoed zelf opruimen. Geef je man ook eens een complimentje als hij zijn vieze sokken eens in de wasmand heeft gegooid in plaats van ernaast!
Zijn de kinderen wat ouder dan kunnen ze best een licht huishoudelijk taakje voor hun rekening nemen.
O ja: zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft en doe er niet moeilijk over als het niet helemaal zo gebeurd zoals jij het gewend bent.

Plastic kratten, al dan niet op wieltjes en/of afsluitbaar, zijn echt een essential voor een huishouden met kinderen. In deze vrolijk gekleurde opbergers kun je heel wat rotzooi kwijt zodat het er altijd binnen een mum van tijd netjes uitziet.
Ook in de keuken zijn plastic bakken en bakjes een uitkomst. Je kunt er kleinere en grotere spullen in kwijt.

Ja, we weten het, het is zo verleidelijk om 's avonds lekker voor de buis te gaan hangen en de boel de boel te laten. Maar ja, dan zit je er de volgende dag weer mee. Dwing jezelf om iedere avond eventjes op te ruimen. Doe de vaat, leg spullen weer op zijn plaats en stop alvast een was in de wasmachine. Dat geeft een opgeruimd gevoel voor het slapen gaan!

Mischien een beetje een 'open deur', maar dichte kasten zien er minder rommelig uit dan open kasten. Bovendien kun je de rotzooi snel in de kast proppen en de deur dicht doen, mocht je schoonmoeder bijvoorbeeld onverwacht voor de deur staat.
Zorg wel dat je de kasten op tijd en stond een keertje uitmest!

Hoeveel plastic boodschappentassen heeft een mens nodig? Dat zou de lijfspreuk van ieder beginnend opruimer moeten zijn.
Weggooien of - als het om meer dan een plastic tas gaat - weggeven is mischien wel de clou voor het hele opruimgebeuren. De rommel stapelt zich namelijk zo snel op en het vervelende is: er komt steeds weer nieuwe rommel bij!
Een goede regel is om steeds als je iets nieuws erbij koopt/krijgt, iets ervoor in de plaats weg te gooien of weg te geven.


Grootse plannen als je kledingkast uitmesten, de keukenkastjes 'doen' of de zolder of kelder opruimen blijven meestal bij plannen of ontaarden in hevige frustratie omdat het veel meer werk blijkt te zijn dan je had ingeschat. Hou je opruim-activiteiten dus klein en overzichtelijk.
Erger je je dood aan je rommelige keukenkastjes doe er dan elke dag eentje. Morgen is er weer een dag!

Opruimen is niet de leukste klus die er bestaat, maar met een passend muziekje erbij, kan het nog wel eens leuker zijn dan je denkt. Vul je I-pod met jouw grootste opruimhits of brandt een cd'tje speciaal voor deze gelegenheid en ruim swingend je huis op. Deze tips heb ik niet van mezelf maar op internet gevonden, ik hoop dat jullie er (ook) wat aan hebben.
Nog beter is het natuurlijk als je deze tips niet nodig hebt, zucht....


Bron: www.vrouwonline.nl


Vergeet niet te genieten,
groetjes Petra

21 opmerkingen:

THEA zei

Leuke ideeën allemaal,Petra!!

Het klopt je kunt betere ieder dag iets doen, zodat het zich niet ophoopt!!

Maar de allerlaatste vind ik de beste namelijk........vergeet niet te genieten!!!!
Hihihi...errug belangrijk!!

Fijne dag, groetjes Thea

nieneke zei

Super-tips Petra, ik pas ze zelf ook actief toe (behalve met zo'n kookwekker, dat vind ik dan weer niks...) en het werkt echt! Ik kan er trouwens ook erg van genieten als alles weer aan kant is...O ja, eentje die ik ook echt niet kan toepassen; iest nieuws kopen en iets ouds wegdoen...
Wat OOk heel goed werkt: in de kasten van de kinderen staat ook bij ieder een opbergdoos, daar doe ik meteen de kleren in die niet meer passen en als die dozen aardig vol raken en iemand komt langs of ik weet dat ik bij iemand op bezoek ga die een kind heeft net even kleiner dan de mijne, heb ik het al klaar liggen...ideaal!!
Ik vind trouwesn de kleur van je keuken ook zo mooi? Misshien wat brutaal, maar weet je het kleurnummer/ naam nog?? Onze keuken is dringend aan een schilderbeurt toe en ik ben driftig op zoek naar mooie kleuren...
Groetjes, Nieneke

Desde my Ventana zei

Hi Petra,
Yesterday I received from my friend Marie-Ange REVER AU SUD an invitation to participate in a game between blogs.Hoy is my turn to choose new players and I have chosen you to participate ..... only..... if you want and it looks good.
Hugs,
Cecilia

Granny's Place zei

Hoi,
Gelukkig doe ik het zo al jaren want anders wordt ik knettergek. Voordat ik naar mijn bed ga zorg ik dat het hier er netjes uitziet, vaatwasser inruimen enz. Zodat ik in de ochtend stressloos hier binnenkom. Klusjes proberen niet uit te stellen enz. Scheelt een hoop gedoe.. (eh betekend niet dat het hier spik en span is hoor, maar wel altijd netjes).
Groetjes en nog een fijne zondag, Madelon

Home and Lifestyle zei

Met twee pubermeiden die een vreselijk troep op hun kamer kunnen maken, wil ik wel een hoop maar gaat het vaak niet...maar er worden al wel maatregelen genomen om de dames te verplichten hun eigen rommel op te ruimen.

Beneden is het wel altijd opgeruimd, want opgeruimd staat voor mij gelijk aan gezelligheid...in een woonkamer vol rommel kan ik niet lekker op de bank zitten, dan lukt het mij niet om te genieten!

Nog een fijne (opgeruimde hi hi) zondag! Lieve groet, Ingrid

It's me zei

Wat een goede ideen allemaal.....eh tis hier eigenlijk altijd wel netjes..........klinkt erg ik weet het.maar ik kan niet tegen rommel............schoonmaken.is een ander verhaal....haahahh!! ik vind die van de keukenkastjes wel superrr..........ik wil altijd alles tegelijk maar deze onthoud ik !! fijne opgeruimde zondag Petra!! lieve groetjes Ria

Mayflower zei

Hoi Petra, wat een nuttige tips allemaal. Ik hou ook van een opgeruimd huis, dat geeft rust(voor mij althans) Maar net als Ingrid gaat het niet altijd zo als we willen. Ik heb ook een zoon die van alles laat slingeren en over zijn kamer praten we maar helemaal niet, gewoon de deur dicht en er hard voorbij lopen. Wat zal dat straks een luxe zijn als hij na de zomervakantie in zijn eigen huisje gaat wonen, ben benieuwd of het daar ook zo'n troep wordt hihi.
Je heb trouwens prachtige foto's van jullie mooie huis. Mag ik weten welke kleur er op de louvredeur zit die in de keuken tegen de wand staat?
Fijne zondag nog en een lieve groet, Mea

Kom Achterom zei

Helemaal super jou tips!!
Maar wat doe je als je uitwonende adolesent in het weekend thuis komt met een megatas met alles voor de was en waar alles in kan met wat ze nog nodig heeft?
Thuiswinkelen heet dat en daarbij moet je natuurlijk wel achter de luiken op zolder of onder in de kelder of of of of en na de zoveelste of heb je de hele KEET op de kop zal ik maar zeggen!!!
O ik wilde dat ze het nog leuk vonden om ook met het gietertje en de stofzuiger te lopen!!!!!
AAAAAAAAAAHHHHHHHHH ik wordt er soms gek van!!!!!
Zo dat is eruit!! Ik ben zelf namenlijk een behoorlijke opruimmiep met lichtelijk autistische neiging die alles met een schema onderhoud dus!!
Nou ik kan dus nog wel uren doorgaan maar dat doe ik niet hoor!!
Fijne heerlijk zalige opgeruimde avond toegewenst
Yolanda

Pierelantijntjes zei

Het zijn goede tips hoor, maar ik ben in het begin altijd erg consequent en dat zwakt na verloop van tijd weer af. Totdat het weer van voor af aan begint. Ik heb me wel aangewend om te zorgen dat 's-avonds de vaat weg is en de wasmachine gevuld en dat scheelt een hoop. Nu de kamers van de kinderen nog....haha.
Fijne dag verder,
lieve groet van Ester

Logement it Foarhus zei

Heerlijk die nuttige opruim tips. Best handig om te weten.

Wat heb je altijd een behoefte aan een opgeruimd huis in het voorjaar dus... zie jouw tips en opruimen.

Fijne en opgeruimde week, groetjes Pauline

faire un songe zei

Super tips.. een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd en meer tijd voor leuke dingen...
Fijne week met een opgeruimd gevoel.
Groetjes Hetty

nieneke zei

Hoi Petra,

Bedankt voor het doorgeven van de kleur. Grappig dat je zelf alweer andere plannen hebt...Maar wat is nu weer "licht"zwart...haha???

Fijne avond!
Nieneke

almay zei

Hoi Petra,

Altijd handig deze tips. Het voorjaar zorgt toch altijd een beetje voor een opruimgevoel. Heb toevallig van de week het één en ander uitgezocht en weggedaan!

Groetjes en een opgeruimde week toegewenst!

Almay

harriet zei

hahaha je weet ik heb die tips niet echt nodig,ben zo'n opgeruimd kind!!Waar ik wel aan denken moest dat je schreef dat je je man moet belonen voor de vieze sokken in de wasmand,aan een programma van Martin Gaus met zijn honden opvoeden!!Net als honden belonen met een brokje voor goed gedrag,moet je man (en kinderen) ook belonen voor goed gedrag:maar met wat..?En niet te vergeten jezelf ook belonen...dáár heb IK nog wel tips voor......

lia zei

Nuttige tips, die ik zelf eigenlijk heb. Want hou van opruimen en gelukkig hadden/hebben mijn zonen hetzelfde. pfffff... dat scheelt enorm.
Alleen die wekker, die zal ik eens bij het bloggen zetten, want nu moet ik stoppen. Heb nog een hoop te doen en moet vanmiddag met schoonma naar het ziekenhuis. Dus dat ga ik ook eens toepassen.

lieve groet Lia

Anoniem zei

Hi Petra, Ik probeer al 33 jaar opgeruimd te zijn en te blijven...als ik er dan bijna ben...komt iedere jong volwassene gewoon weer een hele poos lekker thuis wonen..en gaan er meerdere huishoudens op in één en is het huis letterlijk te klein.
Heb ik al verteld, dat mijn man al 33 jaar alle wekelijkse boodschappen iedere week doet !!? Dat geeft pas echt ruimte voor planmatig zijn in huis, vind ik...We zullen het huishouden weer tot een kunst en kunde moeten verheffen, want zolang we het "erbij"doen, zal het toch wel veel energie blijven vergen.
O ja, je mag op een ander nummer klikken hoor als je het eerste beu bent....jij hebt mooie muziek hier op staan.
Tot gauw weer.

willy zei

Bedankt voor de tips, daar zit wel wat bruikbaars tussen. Poetsen doe ik trouwens altijd met een vlot muziekje, dat gaat echt stukken sneller ;)

Mayflower zei

Petra bedankt voor de tip van de verf. Ach...my lips are sealed hihi. Een heerlijke winkel, ik kom er ook heel vaak en ga altijd weer lachend de deur uit.
Groetjes Mea

English style zei

haha, ik moest wel lachen om de sokken van je lief, die een keer in i.p.v naast de wasmand liggen, er zijn een aantal zeer herkenbare zaakjes bij, maar dat kinderen het leuk vinden om zelf hun speelgoed op te ruimen ?? hier moet het altijd met "zachte" dwang gebeuren hihi
maar een opgeruimd huis scheelt de helft!!
dank dus voor je nuttige tips!
Lieve groetjes Yvon

Desde my Ventana zei

Very good ideas and advices Petra!!! A tidy and clean house makes the living together and the relation easier in house.
Have a nice day and thank you for the tag,
Hugs,
Cecilia

@nne zei

Leuke tips! Ik probeer ook geregeld op te ruimen, want rommel geeft troep in m'n hoofd. Alleen ben ik superslecht in het wegdoen van boeken, of "coups de foudre" die ik ooit op de rommelmarkt vond. Een fijn weekend, @nne

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails